Turer


Det ble ei kort natt, før jaktprøven idag 29.03.09, da klokka skulle stilles en time frem. Vi kjørte fra Levanger tidlig på morgenen, og kom til Kopperå like før oppropet kl 8. Det hadde snødd en liten 5 cm på natten, temp'en var 3 minus, og det var meldt sol så dette såg ut til å bli en bra dag.
Vi kom på ett blandaparti med 4 UK og 9 AK hunder, og vårt parti skulle gå i Kirkebyfjellet. Greit nok, men hadde håpet på et mere oversiktelig terreng, og med mere fugl, som Sulsjøan eller Funnsjødalen.
I første slippet til Ridge er det meget uoversiktelig og han trøkker til fra start som vanlig. Han går stort og kommer ikke tilbake bak en åskam så jeg tar turen og ser etter han. Pga "flatt lys" og dermed vanskelig å se spor, i tillegg til små bekkdaler, så må jeg lete en stund. Men han har gjort som han skal og er tilbake ved førerne(hvor JK er) og fortsetter videre fremover.
I det andre slippet får vi medvindssøk, og det er mere oversiktelig. Ridge trøkker fortsatt på godt og jeg synest at han gjør som han skal i medvindssøk....slår godt ut og kommer inn igjen tettere mot meg. Vi får også en stand en kort stund på Ridge før han selv løser ut igjen. I dette slippet er det fugl i lufta også i to situasjoner. Vanskelig å si noe om hvor rypene kom fra, men det ser ut til at rypa er "lett" idag. Han er også litt uheldig da han i medvindssøket også har gått 7-8 meter fra ei rype som makker senere støkker...uten at dommeren ser dette. Vi blir utdømt etter dette slippet da dommeren synest at det er for lite kontakt med fører og at han går for stort, da han har sett lite til Ridge, spesielt i det første slippet. Jeg kan nok si meg delvis enig i dette, men vil heller ha en hund som går stort nok enn en som ikke vil gå ut noe.....for jeg har en skopusser med navn Zenta, og vil heller ha formatet til Ridge som vi kan ta ned litt etterhvert.
Nå er nok prøvesesongen ferdig for vår del i vinter, og så får vi se om vi stiller på igjen til høsten. Vi skal trene Nelly også nå i påska, så det kan være at vi stiller med to AK hunder til høsten. Lysten på å skyte med hagla har også meldt seg igjen, så da blir det fullt opp med skyting på oss etter påske og til NM er ferdig i midten av juli. Vil nok skrive litt om dette også etterhvert...iallefall mere enn i fjor :-)

Deler av partiet
Deler av partiet venter på slipptid


Tok fri fra lunch idag 25.03.09, og tok med meg Ridge til fjells for å finpusse formen til jaktprøven på søndag. Det var flotte forhold i fjellet idag med fire minus og en liten vindtrekk. I tillegg var det kommet ca 20 cm med nysnø natt til mandag, så dette måtte bare bli bra.
Etter å ha slept Ridge så finner jeg igjen han i stand allerede over først åskam, etter ca 100 meter. Her får vi allerede en fin situasjon, men det er flere ryper og de er litt "lette", så det blir ingen reis. Men det går ikke lenge får vi får en ny situasjon, og den er komplett med reis.
Vi finner bra med ryper og får totalt tre situasjoner med reis idag, og Ridge setter seg straks rypa letter i alle situasjonene. Jeg trenger ikke å kommandere sitt engang...herlig. En gang finner jeg ikke Ridge inne i tykk granskog, men hører, og ser etterhvert rypa letter, og roper automatisk sitt. Jeg er nok 80 meter unna Ridge da, men ser han fortsatt ikke. Når jeg kommer frem så sitter han der og venter, like bak der rypa har lettet...perfekt. Det er nok "trøkk" i Ridge stort sett hele dagen, og jeg vil ikke ha større format på søket. Så nå gleder vi oss til jaktprøven i Meråker på søndag. Står på venteliste på lørdag......

Rast i finværet
Vi koste oss i finværet i dag og dette er rast nummer to


Vi hadde fått plass på MJFF sin vinterprøve i Meråker søndag 15.03.09, og startet fra Levanger kl 0600 på morgenen. Det var meldt 5 minus liten bris og sol, så været så iallefall ut til å bli perfekt. Ved opprop på Mårråkstuggu ved Feren var det 10 minus, og sola varmet allerede noe. Vårt parti skulle gå på Sulsjøan, noe jeg også hadde hatt forhåpninger om på forhånd.
I første slipp er hverken Ridge eller makker borti noe fugl. Han jakter som vanlig godt med stor fart og høy intensitet. I andre slipp får vi medvindssøk og det er veldig åpent, men Ridge jakter der det finnes biotop og etter ett lite fem minutt går han i stand langt ute, midt på ei stor flate. Jeg kommer opptil og Ridge reiser, men ingen fugl letter. Under utredning tar han på nytt stand, og vi får reis, rypene(2 stk) letter, Ridge setter seg, jeg skyter, og Ridge utreder sete på kommando fra meg. Vi får en godkjent fuglsituasjon her, med reis...selvsagt :-) De rypene trykte ihvertfall godt. Ridge var nesten borti rypene før de lettet.

En komplett situasjon
Som "vanlig" en komplett situasjon med reis, skudd, sitt og utredning.

I tredje slipp er det bare jeg med Ridge og Tore Mæhla med sin irsk setter igjen. Etter slippet før vi skal ut blir Trygve Kolstad tildelt 1.AK på sin Pointer Borgeflon's Cj Pia, og Tore Olsen tildelt 2.AK på sin Irsk setter Imingens Sl Kira. Gratulerer til begge. Etter ett par minutter av slippet tar Irsken til Tore stand, Ridge er på tur oppover imot den, men jeg får satt ned Ridge ca 15 meter til siden for irsk setteren. Irsken støkker rypa og forfølger uten å høre på sin eier....synd. Den blir så utdømt og Ridge får seg makker(Pointeren Pia), som allerede er utdømt med en 1.AK.
Begge hundene starter så ut i stor fart nedover ei bjørkeli. Ca 100 meter nedenfor tar Ridge stand, mens Pia fortsetter videre nedover. Hun kommer etterhvert oppover igjen og eieren prøver å dekke henne ned utan at det hjelper. Hun stjeler stand og blir stående foran Ridge. Så støkker hun også ryper..ca 10 stk og forfølger...og Ridge blir stående. Jeg prøver å rope sitt, men han står i ro, så det er greit. Så løper Pia frem og tilbake foran Ridge og støkker 3-4 gjenliggere, og da løper Ridge også etter...jeg roper sitt uten at det hjelper...og jeg er fortsatt bortimot 100 meter unna. Så vi får kobling og går ut....og det var for j....men, men, vi har en ordentlig god viltfinner og en situasjon som denne har hverken jeg eller Ridge vært oppi tidligere. Vi prøver oss igjen om 14 dager også da i Meråker på Nordenfjeldske sin prøve. Vi har ennå bare fått plass på søndag, og står på venteliste på lørdag. Se flere bilder fra jaktprøven søndag her.

Panorama mot Kjølhaugan
Kjølhaugan og Evjekvelvet i bakgrunn


I helga var det ITFK sin vinterprøve å jeg og Jens Kristian hadde bestemt oss for å stille Ridge begge dagene. Jens Kristian kan gjerne tenke seg å føre Ridge selv og skulle få prøve seg alene på søndag. Men på lørdag skulle han være med som læregutt. Det var meldt 3 minus og 7-9 m/s med vind i fjellet, så da ville vi få opp imot minus 10 effektive kuldegrader. Vi skulle gå på Hansmyra, ved Innsvatnet. I første slipp så har Ridge vært ute i knapt 3 minutter før han blir borte og jeg finner han i stand. Her får jeg ett godkjent fuglarbeid med reis. Senere i samme slipp finner jeg han i stand igjen og han reiser på ordre fremover ca 25 meter før han går inn i ny stand. På tur opp dit så går rypa og jeg skyter(selvfølgelig). Får også her ett godkjent fuglarbeid, men uten reis.

Joar på tur opp til Ridge
På tur opp til Ridge i 2.situasjon i 1.slipp

I neste slipp så jobber han lenge på en "stråle" før han fester stand. På tur opp dit passerer makker Ridge, og han blir stående. Jeg reiser han og han starter på nye 30 meter før han på nytt fester stand. Før jeg kommer opp(ca 15 meter bak) så støkker makker rypa, og jeg setter Ridge med en gang. I 3.slipp så mister Ridge intensiteten og blir dømt ut med en 2.AK. Dommerne skryter veldig av hans viltfinnerevne og det å reise rypa presist hvert gang. De synest imidlertidig det er synd at han går seg ned, da han ved å ha hold intensiteten oppe ville ha oppnådd en 1.AK. Men jeg er enig med dommerne og er uansett meget godt fornøyd med dagen. En skal også tenke på at Ridge ble AK hund sist torsdag. På kritikken fikk vi tallkarakterene: 4446444
Kritikken kan du om ønskelig lese her. Se flere bilder fra jaktprøven lørdag her.


Partiet


Glad etter en 2.AK

Søndag 08.03.09 så var det Jens Kristian's tur til å være fører. I dag skulle vi inn til Kverndalen og det var scootertransport ett stykke innover i fjellet. Været var enda verre i dag enn i går. Det var vanskelig nok å høre noen prate om en stod bare 1 meter unna. Som nevnt tidligere så gikk faktisk to parti ned igjen etter å ha kommet opp på fjellet og sett hvor ille forholdene var. Første slipp til Ridge er i tung snø, men han jobber godt og jakter fremragende forholdene tatt i betraktning. Dommerne mener allikevel at han har en tendens til å dukke opp hvor han gikk ut i søk og stiller spørsmålstegn ved vindbruken hans. Her er jeg ikke enig, men greit nok.

Jens Kristian fører Ridge
Jens Kristian fører Ridge i 2.slipp

I 2.slipp så blir vi byttet inn etter 5.minutt av ett slipp da en hund ikke kom seg ut i søk og byttes ut. Her har vi igjen havnet i tung snø etter at ett par slipp har vært i lettere føre høyere i terrenget. Jeg syns fortsatt at Ridge jobber bra, og han drar an en gang på en "stråle", men uheldigvis uten resultat. Han slår seg senere ned i ei stor bjørkli og jobber jevnt fremover i tung snø. Partiet fortsetter imidlertidig videre fremover slik at Ridge og JK blir litt hengende etter. Vi blir dømt ut etter dette slippet og grunnen er at det ikke er god nok vindbruk til at det kan bli en premiering. Dommerne mener at han igjen ikke bruker vinden godt nok, og samtidig bruker for lang tid nede i bjørkelia. Ja,ja forstå det den som kan, men det gjorde ihvertfall ikke jeg. At intensiteten idag ikke var der..greit nok, men vindbruken på en dag med nesten full storm...hehe. Jens Kristian gjorde ihvertfall en strålende jobb til å føre hund på prøve for første gang :-) Så får vi se om vi stiller i Meråker neste helg, men ihvertfall ikke i ett sånt drittvær, det skal være sikkert og visst. Se flere bilder fra jaktprøven søndag her.


JK får utredning av slippet


Skipper til Terje Bjugan i fuglsituasjon


Ridge vant UK på ITFK's klubbmesterskap i dag 07.02.09. Jeg og Jens Kristian møtte i dag opp på Rinnleiret for opprop kl 0900, og var rimelig betenkt på om vi skulle stille på prøve. Gradestokken viste 15 minus og i tillegg var det en liten vindtrekk. Når vi kom opp til Risvatnet var det 17 minus, men litt mindre vind faktisk. Vi bestemte oss for å stille, men ville raskt gå ned igjen hvis vinden økte på. Dette skulle vi ikke angre. Det var to UK parti, med tilsammen 15 hunder. Disse skulle matches i to runder før lunch og så møtes hvor de tre beste fra hvert parti skulle matches i en finalerunde.
Etter at 1.runde er ferdig så ligger Ridge rangert som nr.2. Årsaken er at han var lengre borte i ei bjørkeli, og jeg fant han ikke før etter lengre tids leting. Da dukket han opp selv. I 2.slipp blir Ridge borte oppe på en Åskam og jeg stikker for å se etter han. Det er uoversiktelig og jeg finner hverken spor eller Ridge, men så begynner det å lette tiurer...totalt 7 stk og like bak der befinner Ridge seg. Da finner jeg også sporene av han i retning tiurene og det ser ut som at han mest sannsynlig har hatt stand her, men men .....

Klubbmester 2009 UK
ITFK Klubbmester 2009 i UK

Partiene møtes, og raster på Tverråsjøhytta til Verdal JFF, etter to slipp på alle unghundene. Her blir det orientert om hvilke hunder som går videre til finalerundene. Og vi er selvsagt med :-). I begge finalerundene jobber Ridge særdeles godt og best av alle. Dette resulterer i at vi vinner klubbmesterskapet i UK. Se flere bilder fra klubbmesterskapet her.


Nelle er dreveren til Åge Morten, og idag, 8. november, hadde vi to drev med henne. Jeg startet dagen som hundefører, og det varte ikke lenge før Nelle hadde los. Losen gikk med en gang i feil retning av postene...typisk...men rundet etterhvert sakte, men sikkert rundt meg og etterhvert gikk den mot postene til Jens Kristian og Åge Morten. Ei enslig geit kom etterhvert på posten til Jens Kristian, men vi skyter ikke geiter da vi vil sikre etterveksten, så han fikk kun en flott opplevelse. I neste drev var Åge hundefører og to blad Pynten fikk postere. Det går ikke lenge denne gangen heller før Nelle får los, og den kommer rett imot posten min.

Panorama fra post
Panorama fra post

Spennende...spennende... men, jeg får kun se bakenden av ett rådyr der det passerer i tjukkeste skogen. Det er blitt ett godt mål i Nelle nå så jeg hører henne godt der losen forsvinner videre fra meg og mot posten til Jens Kristian. Det går ikke lange stunden før det smeller fra saueren til JK og han melder over walkien at han har felt dyr...en bukk. Skal si deg jeg ble stolt :-)


Åge Morten med Nelle


Joar vommer ut

Stolt jeger og hundeeier :)
Jens Kristian, Nelle og hundefører Åge Morten


Posteringsjakt lørdag ettermiddag uten resultat. Ble bare kald og frøs i den kalde vinden selv om jeg var godt kledd. En må bli vant med at kulda setter inn nå. På tur til bilen var det dyr på åkeren nedenfor meg, men da var det blitt for mørkt og dyra få bare fortsette å fete seg opp.

Jens Kristian skjøt røy for Ridge idag søndag 2.November. Etter å ha hatt en høst uten å ha skutt storfugl tidligere så lyktes JK idag å felle ei røy for Ridge. Ridge går meget godt, men til tider noe for stort i formatet i skogen. Jeg har enda ikke brukt peiler på Ridge, men blir nok nødt for dette i skogen da jeg slipper å lete på feil sted. Zenta gikk også meget godt idag. Når hun får gå alene, så har hun bra fart og godt nok format i søket.

JK med røy
Jens Kristian skjøt røy for Ridge...men Zenta fikk posere


Det ble en ettermiddagstur på lørdag 25. Oktober sammmen med pappa. Turen var mest for Ridge og Arra sin del slik at de skulle få strekke ut litt. Jeg hadde tatt med børsa for hadde den blitt hjemme så hadde jeg helt sikkert fått en 100% sjanse på en tiur. Så med børsa på turen så slapp jeg det :-) Ridge gikk veldig godt i skogen og vi fikk en situasjon med stand hvor han løser ut på kommando, men ingen fugl. Arra får også gå, og hun går som alltid særdeles godt, men uten resultat denne gangen. Etter en lengre rast så trekker Ridge an på lukt og før han fester stand letter en orrhane utenfor skuddhold.

Søndag er det rådyrjakt på Valum. Det er alltid dyr i drevene på Valum, og det gjør rådyrjakta her så spennende. I første drevet går losen med Åge Morten's hund Nelle utenfor alle postene og mister etterhvert dyret. Vi tar derfor en kaffesup og planlegger drev nr.2. I dette drevet får jeg ett enslig dyr 5 meter fra min haglepost. Jeg vurderer dyret til å være ei geit og skyter derfor ikke, men akk så spennende. Ikke lenge etter får Rex los og losen går oppover og mot posten til Jørn hvor det smeller. Han hadde fått geit og kje på post og skjøt kje'et. Gratulerer :-)

Ett kje mindre
Jaktlaget på Valum


En nydelig høstdag i fjellet idag 11.Oktober. Rypa begynner å bli sky, men for å opprettholde trøkket i unghundene så tok vi alikevel turen til fjells idag også. Det går ikke an å sitte inne i så flott høstvær og se ut. Da blir iallefall jeg "kroppklein"(JK også). Vi fant mindre fugl idag en forrige helg, men det som gleder mest er at Ridge setter seg, uten kommando, så snart rypene letter. Der sitter han og venter på ny kommando for utredning. Skal si at denne hunden er dressert bra, takket være JK..og litt meg da selvsagt :) Selv om rypa letter langt utenfor vår rekkevidde(kanskje en støkk) så sitter han der til vi kommer frem..herlig..den beste jakthund jeg har hatt hittil...og så har han en fenomenal nese også. Det ble for lange hold idag for å skyte når rypa letta, så det ble ingen fangst. Idag hadde vi med egen gapahuk til hundene. Så etter foring, så fikk de ligge inni den og der hadde dem det godt og varmt alle fire. Vi brukte idag også lengre tid enn planlagt i fjellet(har blitt en vane ref. JK, så han har alltid med hodelykt i sekken), og kom frem til bilen etter en times vandring i mørket. Men det er ikke noe problem når en er utstyrt med både hodelykt og gps.

Fenomenal natur :)
Nydelige høstfarger og klar luft. Hermannsnasa i bakgrunn


JK vasser elva med Nelly og Ridge


Hundene kikker ut

Se flere bilder fra jaktdagen her.


Da det ble meldt meget dårlig vær på søndag, bestemmer jeg og Jens Kristian oss for kun å jakte på lørdag 4.oktober. Vi dropper turen til Kopperå, og tar turen opp til vulusjøenområdet. Det regner fra morgenen av, men vi får ett gløtt av sol utover dagen. Etter ett par timers jakt har vi allerede vært borti to fugl situasjoner med både Zenta og Arra. Og vi har også sett ryper lette på langt hold uten at noen av hundene har vært i nærheten. Så fuglen sitter lett idag og letter før vi kommer opp til noen av hundene. Etter en kort lunch så slipper vi Ridge. Det går ikke lang tid før han fester stand. Herlig å se på han i stand med halen rett til værs på denne halvamerikaneren. Jeg gir reisningsordre og foran han letter det ei enkel rype. Han setter seg uten kommando, og Jens Kristian feller rypa. En komplett fuglsituasjon for Ridge. Nelly for også prøve seg, men uten å lykkes å finne fugl. Jens Kristian finner selv fugl som sitter på bakken og får skutt ei i det den letter. Under hovedrasten får vi snø og det begynner å blåse opp. Da er det gost å ha med seg en gapahuk å raste inni. Nelly og Arra fikk ligge ute under fjellduken, og snødde delvis ned, mens Zenta og Ridge fikk ligge inne i gapahuken. Neste tur blir det egen gapahuk til hundene...den veier kun 1,6 kg og er lettere en å ha med seg to fjellduker. Anbefales :)

Jens Kristian og Ridge
Rype felt av JK for Ridge etter en komplett fuglsituasjon

Se flere bilder fra jaktdagen her.


Villreinjakt byr på mye speiding og vandring. Dette fikk vi erfare nok engang, fra sist jeg og pappa var på villreinjakt var i 1989, så strømmer minnene igjen på om alle utfordringene ifbm jakta. Uansett....Jens Kristian hadde fått kort på kalv i Forollhogna på ett privatterreng kalt Y-tjønnan. Vi måtte derfor prioritere denne jakta fremfor rypejakt fra 10.september, da vi ikke hadde lyktes å få skutt rein tidligere.(Jakta startet 20.august)
Helga den 6. og 7. sept dro vi, 3 generasjoner Pynten, til Kvikne da det omsider hadde kommet nordlig værtrekk og vi fikk høre at det var dyr i terrenget. Vi jaktet der sammen med kjentmann og jeger Kjell Olav Nymoen. En ung og trivelig kar oppvokst på Kvikne. For å gjøre en lang historie kort så fikk vi se dyra på lørdag, men de var da på tur ut av terrenget. I håp om at det skulle stå igjen dyr lengre nord, så ble vi igjen og jaktet på søndag også. Vi hadde fått lånt en flott seter av Arne Ingvar Nymoen, og hadde en fin lørdagskveld der. Vi fikk en flott dag på søndag, men ingen rein å se da dyra allerede hadde kommet lengre sør. Men det kunne ikke vi vite.....

Jens Kristian og bestefaren
Jens Kristian med bestefaren


Jaktprat på kvelden


Setra til Arne Ingvar

Søndag 14. sept tok vi nok engang turen til Kvikne, da dyra hadde kommet tilbake(det hadde blitt nordlig værtrekk) og var i vårt jaktterreng på lørdag. Vi startet hjemmefra kl 5, etter få timers søvn etter rypejakt på lørdag. Kort natt ble det, men hva ofrer en ikke for jakta…. Også denne dagen forløp uten resultat, men vi fikk oppleve og tatt bilder av en storbukk som plutselig dukket opp på knappe 40 meters hold. I tillegg traff vi også en trivelig reinsjeger fra Tynset ved navn Kåre Aaen, som vi slo følge med store deler dagen.


Storbukk


Kåre Aaen, Kjell Olav, Kåre, Jens Kristian og Joar

Reinsjakta nærmer seg slutten uten resultat for både oss og flere, men så åpnes det for overgangsavtale til Vingelen. Det har vært stort sett sørlig værtrekk under jakta og bare 60% av dyra av en kvote på 1000 dyr er felt. Vi får en "billett" av 10 til Vingelen og bestemmer oss for å dra torsdag 18. sept. Jeg og pappa starter hjemmefra kl 0300 på morgenen. JK prioriterer skole og holder seg hjemme. Vi ankommer Kvikne kl 0600 og møter Kjell Olav der som avtalt. Han har ordnet med sykler, da vi kommer 4 km lengre inn i terrenget ved å sykle bomvei(kun for de med seter rett) innover til Grønntjønnan. Det er minusgrader og skodda henger i fjelltoppene. Vi kommer oss opp i terrenget hvor rein skal ha vært dagen tidligere, men tåka er tjukk og det er hverken dyr å se eller høre. Gapahuken blir slått opp, og da tåka ikke har lettet utpå dagen kommer vi oss lengre ned i terrenget. Her sitter vi å speider en liten stund før Kjell Olav oppdager dotter med rein gjennom kikkerten, 3-4 km unna der vi sitter. Vi tar beina fatt, og gjør ett forsøk på å komme oss innpå. Pappa setter vi igjen i gapahuken ett godt stykke unna mens jeg og Kjell Olav sniker oss innpå reinen. Vi lykkes å komme nært, og jeg kryper innpå de siste 150-200 meterene. Der blir jeg liggende ett kvarters tid før jeg får en kalv fri og får skutt. Litt senere får Kjell Olav felt ei simle. Det blir seint på dagen, og marsjen hjemmover blir i skumring og mørket. Broren til Kjell Olav og hans kone Ingeborg kjører inn til Grønntjønnan for å hente oss slik at vi slipper sykkel turen tilbake i mørket. De er inne i god tid og går likså godt imot oss før å avhjelpe børa. Ikke før kl 2 er vi nede hos Arne Ingvar på Kvikne, rimelig sliten. Der blir vi vartet opp med nydelig sodd til "nattmat" og overnatter til neste dag. Takker for trivelig lag, all god hjelp og gjestfriheten til familien Nymoen.

Kjell Olav slakter
Kjell Olav slakter simle som han har felt

Se flere bilder fra reinsjakta her.


Lørdag 13. september bød på gode værforhold, men med noe vind. Ikke før vi ha rukket å lade, så letter det en storfugl, men utenfor rekkevidde. Dette fikk unghundene med seg, og ble desto ivrigere. Ridge har ett kjempe godt søk, men siden vi sjelden slipper en hund alene, så ble praktisk talt alle standene til Ridge ødelagt av en annen hund. Dette er jo veldig uheldig for Ridge, som ikke har fått den helt idèelle fuglesituasjonen ennå. Dette tar vi til etterretning for resten av jakta. De fuglene vi såg var igrunn sky, og dermed vanskelige å komme innpå. Tanken var å jakte på ryper begge dagene denne helga, men da JK har jaktkort på villrein, så fikk vi telefon fra Kjell Olav Nymoen om at dyrene nå stod i terrenget og om vi kom dit på søndag. Og selvsagt måtte vi det....mere om reinsjakta blir det også skrevet om her så følg med :-)

Se flere bilder fra jaktdagen her.

Joar , Zenta og Arra
Flott vær, ivrig jeger og hunder


Første jaktdag etter rype startet med sol og lette skyer, og gikk over til overskyet utover ettermiddagen og kvelden. Vi kom først igang etter lunch da JK måtte ha to skoletimer først, før vi tok turen til Dalvola. Tørt og mye vind gjorde forholdene vanskelige for hundene. Ridge fikk første slipp sammen med Zenta. Han går meget godt og oppi ett dalsøkk blir han borte for JK. Jeg befinner meg ett godt stykke unna så JK går opp til Ridge alene. Rypene letter, utenfor skuddhold til JK, uten at Ridge går på. JK går på litt til opp imot Ridge og det letter 4 gjenliggere, hvorav JK skyter double. Resten av dagen er vi borti noe mer fugl, men stort sett enkle og par, men ingen kull. Alle hundene får prøvd seg uten at vi får noen flere situasjoner. Så jeg løsner ikke skudd denne dagen. Bilde under av Jens Kristian med to ivrige unghunder som gjerne skulle ha bitt enda mere i rypa.

Se flere bilder fra jakta her.

JK, Nelly og Ridge med dagens første fangst, en double
JK, Nelly og Ridge med dagens første fangst, en double


Helga den 5. og 6 april stilte vi opp på prøven til Nordenfjeldske fuglehundklubb, som skulle gå i Meråker.

Lørdag kom jeg på ett parti med 6 UK hunder og 8 AK hunder. Og partiet fikk tildelt Funnsjødalen som område å gå i. Sola skein fra klar himmel fra morgenen av og vi fikk en liten vindtrekk fra vest. Det hadde frosset på sist natt, og det var ett par cm med nysnø. Med andre ord...turboføre. I både første og andre slipp fikk vi flott terreng å gå i og hadde makkere som ikke hang. I begge slippene hadde vi også rype i lufta uten at en kunne se noe om hva hundene hadde gjort. Men det viste seg etterhvert at rypa var lett, da vi flere ganger kunne se at den lettet på lang avstand foran hundene.

Samdal og Aunøien
Dommer Terje Samdal og medfører Maria Aunøien i andre slipp

Under rasten i tretiden begynte det å trekke over med skyer og vi fikk også en liten snøbyge. Vi hadde tredje slipp etter rasten og slippet såg ut til og bli ned mot Funnsjøen. Og det stemte...selv om det nå hadde begynt å bli gjennomslagsføre så jaktet Ridge meget godt. Hundene hadde medvindssøk så jeg og medfører brukte god tid på å bevege oss frenover. Så skjer det...jeg har Ridge nedenfor meg, faktisk helt nede ved Funnsjøen, han runder en liten kolle og er på tur oppover igjen over ei stor myr. Der drar han an litt på noe lukt, men slår tilbake igjen og runder rundt myra 20 meter lenger opp og trekker på nytt an igjen....farten går ned og der plutselig fester han stand. Jeg er en 200-300 meter på skrå ovenfor han, og må fremover for så og gå 90 grader på han...tør ikke annen pga lett rype. Dommeren er med bak meg og når jeg nærmer meg Ridge ser jeg at halen står rett til værs og at han har løftet ene framlabben. Da er jeg 100% sikker på at det ligger rype her. Når vi er ca 30 meter ovenfor Ridge roper dommeren at han ser rypene og med det samme så letter 3 ryper presist foran snuten til Ridge. Jeg skyter og roper sitt til Ridge som setter seg momentant. SKITT AU, tenker jeg...det var den reisen da, og jeg har stålkontroll på Ridge på avstandsreis, men det rakk jeg ikke å spørre dommeren om. Uansett...vi får ett slipp til uten at vi er borti noe rype, men Ridge jakter fortsatt kjempegod. På slutten av dagen får vi tildelt en 2.UK premie, noe som også denne dagen var eneste premien i partiet, så jeg er kjempeglad og fornøyd. På kritikken fikk vi tallkarakterene: 5556444
Kritikken kan du om ønskelig lese her.

Grønnlifjellet i bakgrunn
Skiftende værforhold på slutten av dagen

Søndag skulle mitt parti med 7 UK hunder og 7 AK hunder på Ivarsmyr. Ridge hadde idag 1.slipp igjen og startet først sammen med en vorsteh tispe. I første slippet starter han litt forsiktig, men jakter som vanlig meget godt de siste 10 minuttene(av 15 min). Resten av slippene får vi enten i ett terreng hvor det har vært hunder og støkt ryper, da de ikke kommer inn på innkalling fra eierne, eller i terreng som vi tidligere har gått i. I tillegg har dommeren det travelt da han gir beskjed om at han må være nede ved bilen senest kl 1630, da han må være i Trondheim kl 19. Talentløst....og det gjør til at vi i partiet får lite slipptid. Men det er også lite ryper i terrenget, og det er kun en fuglsituasjon på hele dagen i partiet. Vi ser riktignok noen flere fugler, men uten at vi kan se noen hunder i nærheten. Vi fikk også den dårligste kritikken hittil på Ridge og tallkarakterene var som følger: 3324334
Kritikken kan du om ønskelig lese her.

Se også bilder fra jaktprøvene begge dager her.

Dalvola, Mannfjellet og Fonnfjellet i bakgrunn
Fra Huva med Dalvola, Mannfjellet og Fonnfjellet i bakgrunn


Vi stilte på jaktprøven til Namdal fuglehundklubb, som skulle gå på Lifjellet sist helg den 29. og 30 mars.

Lørdag skulle mitt parti gå på Holandsfjellet som ligger på østsiden mellom Nordli og Kvelia. Dommeren idag var Olav Brattberg. Forresten en meget god og trivelig dommer. Ridge fikk fire slipp idag, og hadde fugl i tre av slippene. Men det er ikke enkelt når vi i ett slipp har makker som heller vil leke og i to av slippene en makker som ikke sekunderer. Dette ødela noen sjanser for oss idag, men sånn er det i UK. 5 minutter ut i det fjerde og siste slippet melder jeg stand, og når dommer og jeg er på tur opp til Ridge kommer makker bak Ridge i stor fart uten tegn til sekundering. Føreren av hunden blir bedt om å kalle inn hunden sin, og brøler høyt, slik at Ridge går ut av stand mens makker støkker rypa...dermed blir vi ferdig for idag, da Ridge hadde forlatt sin fugl. På kritikken fikk vi tallkarakterene: 5546444
Kritikken kan du om ønskelig lese her.

Søndag gikk mitt parti med 9 hunder på østsiden av tverrelva på lifjellet. Ridge hadde også idag 1.slipp og det sammen med en pointer hann, Skoglykkas Tapper. Forøvrig en meget god hund det også. Er heldigere i dag med makkerne, men i første slipp er ingen av hundene i fugl. I andre slipp, førøvrig dagens tredje og klokken er ikke mere enn 10, så fester Ridge en flott stand 300- 400 m foran meg. Vi får en komplett situasjon, hvor jeg reiser Ridge når jeg er ca 15 meter bak han. Ridge går på framover og justerer seg litt mot høyre og reiser rypa. Jeg skyter, og roper sitt til Ridge to ganger, og han setter seg. Deretter utreder han greit. Da skjønner jeg at vi har Ridge sin aller første premie i lomma, og jubler innvendig. Ridge har senere en stand igjen, men ordner opp i dette selv uten noe fugl. Når slippet er ferdig blir vi ferdig bedømt, og får en tildelt en 2.UK premie. Det viser seg også at dette blir partiets eneste premiering, og således sett så henger denne premien meget høyt. På kritikken fikk vi tallkarakterene: 4446334
Kritikken kan du om ønskelig lese her.

Se også bilder fra jaktprøvene begge dager her.

Kry hund etter 2.UK
En flott hund

Lifjellet
Innover i disse flotte vinterfjell skulle partiet gå


Tok en kort treningsøkt med Ridge idag 2.påskedag. Vi kjørte også idag opp til vulusjøen for en kort treningstur. Og idag fikk Zenta være med som hund nummer to.

På vulusjøen var det 3 minus og en liten bris, men heldigvis varmere enn i går. Uansett....

Etter å ha slept Ridge i to minutt så fester han stand. Han avanserer flere ganger, og tilslutt så støkker jeg ut en stegg til siden for Ridge. Ikke enkel disse steggene... Litt senere får vi to komplette situasjoner med stand, reis og sitt. Begge situasjonene får jeg filmet med fotoapparatet. Noe dårlig kvalitet, men akk...du kan se en av situasjonene på film under filmer eller ved å klikke her. Se også bilder fra turen her. Så nå er det bestemt at vi stiller på jaktprøve i lierne både lørdag 29. og 30 mars med Ridge.

Flott stand
Ridge i en flott stand :-)


1.påskedag skulle unghundene trenes. Det hadde vært kaldt sist natt. Helt nede i 15 minus hjemme, så jeg tok ikke turen til fjells før klokken var 12.

På vulusjøen var det 5 minus og vind, og jeg la turen i retning vaktberget. Ridge slippes på først og går godt en times tid. Han får en situasjon hvor han står, men jeg kommer ikke opp til han før rypene går. Han løper etter og får en irettesettelse der han skulle ha stoppet på sitt.

Nelly får neste slipp, og hun går godt, men ikke like godt som Ridge. Hun har ingen sjanser på fugl, men markerer ved ett par anledninger hvor det har vært fugl.

Etter en kort og kald kaffe pause(...ja selv om en var godt kledd så var det skikkelig kald...også med en liten vindtrekk i tillegg) så fikk jeg tre flotte situasjoner på Ridge. De to første av dem med stand hvor jeg får stoppet han på sitt etter henholdsvis 35 og deretter 20 meter. Og den siste en komplett situasjon med stand, hvor jeg MÅ avstandsreise da Nelly er på godt tur i mot Ridge fra motsatt side og ikke kan se at han står. Jeg gir han ett JA på 40 meters avstand. Han reiser en rype presist, og Ridge er med 5 meter etter før han setter seg på kommando. Der sitter han, selv om Nelly passerer han i stor fart på tur etter rypa. Herlig...tenker jeg..dette begynner å ligne på noe, og nå må vi ut og trene i morgen også.

Resten av dagen slipper jeg på Nelly uten resultat. Se flere bilder fra turen her.

Flotte forhold
Ridge nyter turen


Tok med meg Arra og Zenta på en kveldstur for å snørekjøre idag 19.03.08. Sluttet på jobb kl 12 idag og med sol fra skyfri himmel var planen å ta en tur ut med hundene ganske umiddelbart. Men pga kjøring hit og dit med ungene og litt annet heft så ble det avgang fra Lundsbustaden først kl 18.

Både Arra og Zenta elsker å snørekjøre så det gikk fort oppover til Skjøtingstua. Der tok vi oss en kort pause i varmebua før vi startet på returen.

I en nedoverkjøring ved Bukkhaugen blir det bråstopp, da Zenta tar stand. Hun er ikke til å rikke. Jeg løser henne ut av trekkselen og kommanderer...JA. Hun avansere, med meg og Arra halsende etter i løssnøen, nesten 200 meter. Da går det ut en svær Tiur fra ei furu. Samtidig hører jeg noen vingeslag bak meg. Og der oppdager jeg ei Røy som sitter i ei furu 15 meter bak meg. Og jeg har jo akkurat passert denne nettopp. Jeg står lenge å ser på Røya. Prøver også å ta noen bilder, men det er for mørkt. Så jeg bestemmer meg for å filme, selv om det er mørkt. Så jeg går imot samtidig som jeg filmer, og sannelig så letter det ei røy som jeg ikke har sett. Den jeg har fokus på sitter forsatt, og letter først når jeg er 5 meter fra furua. Nå viser det seg at filmen blir for mørk til å legge ut, men jeg fikk meg uansett en av årets flotteste naturopplevelser hittil i år. Se flere bilder fra turen her.

Kveldstur og måneskinn
Kveldstur og måneskinn, dagen før skjærtorsdag


Tur til Dalvola for å trene hund idag 13.03.08. Jeg tok meg fri fra jobb idag for å trene hund. Det var meldt fint vær, og i tillegg til at jeg har jeg vakt fom imorgen tom langfredag så skulle jeg komme meg på en lengre treningstur iløpet av førstkommende uken, så var det denne dagen.

Jeg kjørte fra Levanger til Dalvola og jo lengre jeg kom jo bedre ble været. I tillegg til begge unghundene, så var Zenta med idag. Hun slapp jeg på først nede i skogen. Her var det mye spor og ingen rype å se. Føre var varierende i skogen, men høyere oppe ved tregrensa var det knallføre. Hundene løp oppå, og det var heller ikke skare. Ridge løper bra og har stor fart og går godt ut i søk hele dagen. Minuset idag er at vi kun finner ei enslig rype og til gjengjeld er det jeg som støkker ut denne. Rigde ser ikke dette, men kommer inn i kjerret og går i stand avansere og løser tilslutt ut selv. Nelly går også godt på slutten av dagen. Hun får gå mye i bånd idag da hun er utrent og må ha litt tid på seg for å komme i form. Slipper også begge unghundene sammen for å se om det blir noe lek eller "henging", men det går bra og begge er selvstendig og går godt.

I løpet av 8 timer på Dalvola har jeg gått over ett stort terreng. Synd at vi ikke finner mere rype, for hundene hadde fortjent bedre. Det som berger dagen er ett fenomenalt vær og kanonføre. Sol fra skyfri himmel stort sett hele dagen, og en perfekt liten vindbris. Jeg tar masse bilder idag også. Spesielt artig er bilde av tre pointere i fjellduken under dagens rast. Se flere bilder her.

Tre pointere i fjellduken
Ridge, Nelly og Zenta i fjellduken under dagens rast


Påskesol
Påskestemning i fjellet

Tritjønnan
Ovenfor Tritjønnan mot Stordalen


Panorama ved Bjørktjønna
Panorama fra bjørktjønna i Dalvola


Treningstur med Ridge og Nelly idag 08.03.08. Jeg og Jens Kristian tok idag turen inn skallsia mot revollen. Vi hadde med oss kullsøstra til Ridge, Nelly, som vi har i "pensjon", og som vi mest sannsynlig blir å beholde. Vi fikk mye vind idag til å begynne med, men den løyet utover dagen. Til gjengjed var det strålende sol og skikkelig påskestemning i fjellet. Føret for hundene var tungt nede i skogen, men høyere opp var det panserføre(som Kjell ville sagt det) Både Nelly og Ridge går bra hele dagen. Minuset idag er at vi kun finner ei rype i sia ovenfor revollen. Jeg støkker ut denne med Nelly i bånd og Ridge ute i søk. Men Ridge var i nærheten av Jens Kristian og langt unna.

Vi finner oss etterhvert en flott plass for å raste og koser oss med å grille matpakka på bålet. Både hundene, jeg og Jens Kristian sover oss en dupp under rasten. Det var herlig og sola varmet godt :-) Vi tar masse bilder idag også. Både av natur og hunder. På retur i sida ovenfor parkeringsplassen støkker vi ut 3 ryper. Hundene stopper opp på sitt. Men da vi løser dem ut løper Ridge etter dit rypene fløy og vil ikke høre på innkallingskommando....hmmmm....må trenes enda mere her. Se film av Nelly fra turen her. Se flere bilder her.

Nelly
Nelly


Usikre værforhold til tross i dag 16.02.08 så kjørte vi allikevel til Dalvola for å trene Ridge. Jeg hadde bestemt meg allerede på heimtur forrige helg at jeg skulle ta turen opp i Dalvola igjen denne helga. Men skulle været bli for ille så fikk en heller ta en skitur i lavere strøk hjemme. Uansett...en tur innom yr.no på fredagskvelden og lørdagsmorgenen viste 8 minus og vind som skulle øke på utover dagen. Det positive var at det skulle bli mildere.

Vi var oppe i terrenget litt før elleve om lørdagsmorgenen, og værmeldingen stemte irriterende bra. Kaldt og vind, men heldigvis hadde det allerede blitt mildere. I dag hadde jeg også tatt med Zenta for eventuelt å kunne leie opp Ridge når hun stod i stand. Zenta er uansett god å ha i slike situasjoner, da hun er dyktig til å finne fugl, men også at hun fortsatt står selv om en vimsete unghund passerer henne i stand. Vi startet med å gå høyt, men det ble for mye vind, så vi måtte trekke oss godt nedi skogen. Det skulle vise seg å være ett sjakktrekk

Etter en pause med kaffe til meg og te til Jens Kristin så slapp vi på Zenta sammen med Ridge. En kort stund etter finner jeg Zenta i stand og Ridge kommer på skrå mot henne. Jeg får Ridge til å sitte og går mot han for å få tak i han og evt leie han opp bak Zenta. Men rekker ikke frem før rypene letter. 10 m foran Zenta og 15 m foran meg....dette ser bra ut. Rypene trykker godt i dag. Litt senere ser vi Zenta avansere mot ett kjerr og fester stand. Ridge kommer bak henne...passerer henne, men fester så stand foran kjerret. RIDGE SIN FØRSTE STAND :-) Like etter ser jeg og JK en enkel rype lette uten at hundene ser dette. De blir stående til jeg løser dem ut med ett JA. Senere får vi en lignende situasjon. Og tilslutt en situasjon hvor Ridge først fester stand og Zenta kommer bak og sekunderer. Herlig. Dette varmer. Vi lar hundene stå en stund får de får JA kommando og rypa letter 4 meter foran snuten på Ridge og passerer over hode på han. Han blir sittende og se etter rypa før han løper etter, men jeg lar være å stoppe han.

Totalt får vi 3 stander på Ridge i dag, og i tillegg en sekundering. Dette var virkelig verdt turen, selv om været bestod av mye vind med tettere og tettere snøbyger utover dagen. Se flere bilder her.

Ridge i stand
Ridge i stand :-)

Zenta i stand
Zenta i stand


Treningstur med Ridge idag 12.01.08. En kjempeflott dag i fjellet. Underlaget var hardt med fem cm nysnø som kom sist natt. Temperatur på 3 minus. Og i tillegg sol fra skyfri himmel og omtrent vindstille. Med andre ord, drømmeforhold. Målsettingen med dagens tur var å finne ryper og samtidig håpe på at vi fikk en stand på Ridge. Nysnøen gjorde det også enklere for oss å finne rypespor. Dette var Ridge sin første tur på snøføre i fjellet, og det varmet mitt hjerte godt å se hvor godt han jobber uten å vite hva dette dreier seg om og ikke ha ”våknet”. Det var jeg og Jens Kristian som var på tur sammen med Ridge i dag. Vi så kun ei rype som ble støkket av Jens Kristian uten at Ridge hadde vært i nærheten. Men uansett hadde vi sett mye bra av en utrent unghund, som også hold ut lenge i søk uten pause. Under rasten tente vi oss ett stort bål(se bilde under) og nøt finværet. Ridge hadde vi på dekken, la til granbar og puttet han inn i fjellduken. Der låg han i ro og sov også en dupp i pausen. Kjempegreier. Nå gjelder det å komme ut oftere….i alle fall en tur hver helg med denne hunden, men turen må legges til andre plasser enn rundt Vulusjøen, da det er dårlig med rype her. Uansett var dette en flott tur på en kjempefin dag sammen med Jens Kristian og Ridge som er turkamerater som en skal lete lenge etter å finne maken til. Se også filmer av Ridge fra turen her. Se flere bilder her.

Bålkos
Jens Kristian varmer seg på bålet, og Ridge ligger i fjellduken


Så vart det tur inn til Migen igjen for å forsøke oss på rådyrjakt. Jeg og Åge Morten jaktet idag sammen med flere ivrige rådyrjegere lett spredt fra omtrent hele landet. Forøvrig en trivelig gjeng. Åge Morten og Jan startet på drev med hundene fra hver sin side av terrenget(djupa og epla) Ved Migen ble det tatt ut dyr, og losen var i full gang. Losen gikk i brattlendt terreng ned mot Byavatnet og langt fra postene i første omgang. Men losen nærmet seg post og en fikk fort pulsen høyere enn hvilepuls. Men ikke noe dyr kom, og ingen skulle få dyr på post, da dyret hadde rundet postene og gått ut av terrenget. Så vi samlet oss ved Jonasplassen og fyrte bål og koste oss med kaffe og niste. Se flere bilder her.

Jonasplassen
Jaktlaget raster på Jonasplassen


Denne helga var jeg og Jørn sammen med Eiliv medbedt av Kolbjørn Fostad for å jakte rådyr i ett større terreng ved hytta til Kolbjørn i Flatanger. Jørn og jeg reiste utover på fredagskvelden, mens Eiliv og Kolbjørn hadde reist utover tidligere på dagen. Vi ble møtt med ferdig middag, og god drikke. Kvelden ble brukt til studering av kart og planlegging av lørdagens jakt. Lørdag 1.desember ble en dag med mye vind, men lite nedbør. Vi startet jakten med ett kort drev ved Bøle og Jørn var hundefører med Mia. Men ingen dyr å se, og ingen los. Deretter tok vi turen til Håstad hvor vi såg for oss to korte drev ved å ompostere halveis i drevet. Ved halveis drev gikk Kolbjørn og Jørn videre innover i terrenget, mens Eiliv forholdt seg i ro. Straks etter at Kolbjørn hadde forlatt posten meldte Eiliv over jaktradioen at han hadde sett dyr like foran seg. Jeg kvitterte at jeg kom oppover med Rex(som forøvrig var lånt av Åge Morten) samtidig med at jeg enset en bevegelse like bak meg. Som hundefører gikk jeg kun med hagla, og rådyret stoppet opp med bredsiden til meg ca 12 meter unna. Ett skudd og det sank sammen umiddelbart. Helgens første rådyr var ett faktum...dette lovet godt. Etterpå gikk vi over resten av terrenget hvor det kun er kort avstand fra fjord til fjell uten i det hele tatt å få los. Tross ferske spor og fersk skit skulle vi ikke lykkes. Men som nevnt tidligere var det kraftig vind og da trykker rådyrene godt...ja faktisk så godt at en kan gå forbi dem på få meter.


Jaktprat på kvelden


Hytta til Kolbjørn

Søndagen hadde vinden løyet litt, men vi fikk isteden nedbør, som kom som sludd og regn. Idag startet vi drevet i Hestdalen like ved hytta til Kolbjørn. Vi hadde fått med oss den lokale kjøpmannen, Åge Svee, fra Jøssund som forsterkning denne dagen. Etter utpostering gikk det kun kort tid før jeg og Rex kom over ferske spor og Rex startet losen. Losen gikk vel og lenge og passerte både Litlvatnet og var nesten inn i Nordvika før den kom tilbake igjen. På turen passere dyrene ved to av postene, men enten ble holdet for langt eller dyrene stoppet ikke så det vart forsvarlig å skyte. Men uansett en spennende los, med Rex, som holdt på bortimot en og en halv time. Etterpå skulle vi inn i ett nytt terreng innenfor Bølevatnet. Her skulle Mia, Jørn's dachs, få prøve seg. Selv fikk jeg æren av å gå den lange veien inn på sørsiden av vatnet og postere, før Jørn og Mia gikk på fra nordsiden. Da Jørn var omtrent 200 meter fra posten min, tok Mia ut dyr og losen var igang. Kort tid etterpå fikk Eiliv skutt rådyret. Mia fortsatte etter det andre dyret, og opp i ei fjellside en skulle tru det var umulig for både to og firbeinte å bevege seg i. Uansett prøvde Mia seg og Jørn observerte rådyret opp i fjellsia. Helt utrolig. Uansett...dagene er korte og denne helga hadde fløyet avgårde. Men for ei trivelig og utbytterik helg. For bare håpe av vi blir invitert hit neste år også. Se flere bilder her.

Skutt for Mia
Helgens andre rådyr


Jens Kristian skjøt en rådyrbukk idag 17.11.07. Vi jaktet idag sammen med Eiliv og Åge Morten på terrenget ovenfor Bjørnang. Været idag var ikke på vår side, med regn og til tider skodde, men temperaturen var fin med 6 plussgrader. Åge Morten gikk igjennom større deler av terrenget med Nelle før vi omsider fikk los. Losen gikk oppover mot min og Jens Kristian sin post så dette begynte å bli spennende. Det gikk ikke lang tid før vi hørte ett skudd og JK meldte over jaktradioen at han hadde felt en bukk. Bukken ble felt med hagle på 12-14 meters hold og døde monentant. JK hadde satt ett velrettet skudd i hjerte-/lungeregionen. Etter utvomming og en kort rast så gjorde vi ett nytt drev med nok en los, men uten å lykkes. Uansett...dette hadde vært en utbytterik dag som nok er brent fast i minnet til både meg og JK for alltid. Se flere bilder her.

JK,s første rådyr, en bukk :-)
Jens Kristian's første rådyr, en bukk


Skulle nattens snefall som gav oss sporsnø bli vellykket for rådyrjakta idag 10.11.07? Joda...! Vi prøvde oss idag først på Migen, men hadde en mistanke om at dyra forholdt seg veldig i ro pga snø som hadde falt i natt, og når det nå fortsatte å snø i dag. Jeg, Eiliv og Tore posterte mens Knut og Åge Morten gikk ut med hundene fra hver sin side i terrenget for å lete spor. En times leting resulterte i null resultat. Og vi som satt på post hadde omtrent snødd ned. Vi tok en kort pep-talk og bestemte oss for å gjøre ett forsøk på Åge sitt terreng på Ronglan. Dette skulle vise seg å bli vellykket. Pga nærhet til bilvei valgte vi å droppe hundene. Jeg og Eiliv tok på oss rollen som "hund" og etter kort tid ble det tatt ut to dyr. En bukk passerte Knut på 7 meters hold, men han hadde rifle og hadde ikke mulighet for skudd. Eiliv fikk snudd dyret og det kom på posten til Åge som fikk felt bukk'en. En bukk med ett veldig spesielt gevir. Mest trolig en returbukk. Se flere bilder her.

Returbukk?
Ett merkelig gevir på bukken som ble felt idag


En vellykket jaktdag på Valum idag. Vi skulle idag jakte sammen med Jørn og Gunn Eva på Valum. Etter litt diskusjon over en hyggelig kopp kaffe så bestemte vi oss for å ta ett kort drev før vi gikk på en større del av terrenget rundt Valum. Dette skulle vise seg å bli meget vellykket. Etter at postene var utplassert gikk Jørn på med Mia, og det gikk kun kort tid før losen var ett faktum. Det gikk heller ikke lang tid før det dukket opp ett dyr ca 40 meter unna posten min. Jeg var derimot usikker på om dette var ei Geit så jeg lot det passere. Like etterpå kom det 2 dyr til og her var det ingen tvil om hva som var kje. Så jeg skjøt kje'et. Postene ved meg kom opp til min post, mens Eiliv forhold seg i ro og fikk ett dyr på sin post som han felte med ett velrettet skudd. Deretter tok vi for oss den største delen av terrenget med Rex til Åge Morten, som etter kort tid fikk los. Dyrene passert mellom Gunn Eva og Eiliv først, men bakgrunn ble for usikker så det ble ikke skutt. Deretter såg vi dyrene fra alle postene, men enten ble holdet for langt, eller de stoppet ikke. Uansett ble dette en meget vellykket jaktdag. Flere bilder her.

To rådyr på 1 times jakt
To rådyr skutt for los av Mia


Regntung dag på rådyrjakt, men alikevel veldig spennende. Idag jaktet jeg sammen med Jens Kristian, Åge Morten, Eiliv og Tore på terrenget til Eiliv ovenfor Bjørnang. På tur ut for postering såg vi to rådyr og Åge Morten som skulle gå med hund ble omdirigert. Etter utpostering gikk Åge Morten ut med Nelle som etter kort stund fikk los. Losen tok ett slag nedover før dyrene "lurte" postene på tur opp. Jens Kristian fikk alikevel ett av dyrene rett i fanget, og skvatt vel like mye som rådyret som bråsnudde. Han satt med rifla og skulle gjerne ha hatt hagle da holdet bare var 7-8 meter. Dyrene gikk etter dette langt utenfor postene, så vi flyttet postene, og gikk på med Rex i håp om å finne flere dyr.(Vi fulgte med Nelle på peileren). Men vi fikk ikke noen los på Rex, så resten av em gikk til å peile inn, og få tak i Nelle. Flere bilder her.

Rengtungt våpen
Utsikt fra post


Opplæringsjakt for Ridge var målsettingen med turen denne dagen. Vi tok med oss Zenta og Ridge på jakt idag i håp om å få leid opp Ridge i stand, evt at han skulle feste stand selv. Vi får tidlig en opplevelse hvor Zenta "har noe i nesen" og jeg slipper løs Ridge i håp om at han skal "feste stand". Men, neida...Zenta avanserer på fugl lukt og plutselig så støkker Ridge rype. Merkelig nok setter den seg etter 50 meter, og det får unghunden vår til å sette inn full fart og støkker så denne og forsvinner over alle hauger. Vi får etterhvert en ny situasjon hvor zenta har stand, og leier så opp Ridge bak. Jeg ser at rypa sitter i kjerret 2 meter foran snuten til Zenta. Ved reisingsordre så får Ridge stå bak og opplever at Jens Kristian feller rype som Zenta apporterer. Gjett om det er en ivrig unghund vi har med oss som får lukte nyskutt rype for første gang. Flere bilder her.

Unge jegere begge to
Ridge opplever felling av rype for første gang


Overnattingstur i skjækra. Gikk innover til Lågvassbu tirsdag 2.oktober for å jakte i ett flott terreng sammen med Johnny Meier og hunden. For Johnny er dette hans hjemme terreng, som han kjenner like godt som sin egen bukselomme. Etter å delvis ha jaktet oss innover og tatt en liten ettermiddagstur rundt hytta, tilberedte Johnny en fortreffelig middag bestående av indrefilet av elg med det nydeligste tilbehør til.
Onsdagen var det meldt sol og litt opphold og vi håpet på en fin dag med flere flotte situasjoner. Sola uteble, men dagen ble uansett en flott opplevelse. Zenta gikk idag veldig dårlig ut i søk, men vi fikk uansett 5 flotte fuglarbeid på henne. Rypa var til tider medgjørlig , noe som også førte til fangst. Johnny sin hund var også en opplevelse og se på , da hun går stort og er en energibunt som ikke gir opp. Se bilder her.

Johnny og hundene
Siste rast 2.dag før nedstigning


Endelig lyktes det å få skutt Tiur. Tok turen idag i området rundt hytta vår på Skjøtingen. Planen var å trene Ridge på Rype, men ett forrykende uvær gjorde til at det vart en ettermiddagstur etter skogsfugl. Vi fikk snøbyger også, så det vart en virkelig ilddåp for valpen vår med hensyn på været. Uansett vær så kan en si at dette var hittil årets flotteste jakttur da det lyktes å få skutt Tiur, som ble støkt ut av Jens Kristian. Fikk den rette over hode, og jeg satte ett bakskudd på den så den klappet sammen momentant. Gjett om gutten(meg selvsagt) ble glad. Min første Tiur var ett faktum. Se bilder her.

Tiurjeger
Endelig skulle det lykkes å få skutt Tiur


Idag, 11.september, ble også Jens Kristian med på jakt. Været var meldt bedre med oppholds store deler av dagen. Noe som også stemte. Rypa oppførte seg variabelt idag med alt fra "lett" til å trykke godt. Allikevel ble det en veldig flott dag med litt sol under hovedrasten midt på dagen, hvor vi begge fikk sovet en par timer også. På slutten av dagen ble det en intern konkurranse mellom hundene som også ødela for en par fugl situasjoner. Men det er bløtt i terrenget nå etter flere uker med regn, og det merkes på menneske og hund. Så det skal bli godt med ett par dager hvile nå. Se også bilder fra turene her.

JK og hundan
Jens Kristian og hundan


Første jaktdag startet med regn og skodde i fjellet. Jeg avventete derfor til nærmere lunch før jeg gikk ut på jakt. Idag var forholdene vanskelig for hundene med mye vann i nesen og "lett" fugl. Men fikk allikevel noen flotte situasjoner med begge hundene. Ridge var ikke med idag da jeg mente det ville bli for tungt for han, noe jeg i ettertid innser var lurt. Bilde under av Arra med rype er vel fortjent etter en kjempejobb av henne hvor rypa er lett, men hun får trykt den ned ved å avansere.

Apport
Arra apporterer


Dårlig vær ,regn, snø, storm og kuling herjet trøndelag fra og med stille uke til og med påskeaften. Deretter ble det likere 1.påskedag og enda bedre 2.påskedag med sol fra skyfri himmel og temperatur rundt 0 gr. Jeg og Jens Kristian tok turen opp til hytta 1.påskedag med hundene. Og vi fikk også besøk av Petter, og sammen lagde guttene hoppbakke...2.påskedag tok vi langglunken på ski og snørekjørte med hundene og koste oss i nydelig vintervær. Se også film her

Snørekjøring
Joar med Kjølhaugan(Meråker) i bakgrunn


Mange turer har det blitt i vinter for hundene i skisporet selv etter mørkets frembrudd. Jeg gikk til anskaffelse av ei Silvalykt(480) med ett 9 Ah batteri. Det var en kjekk investering, da det vart mulig for meg å ta turen ut på ski med hundene etter jobb når det vart fort mørkt. Jens Kristian har også vært med på flere av turene, men har måttet prioritere skolearbeid til tider. Det er en helt spesiell stemning å kjøre innover fjellet alene i mørket med hundene og den anbefales....

Snørekjøring
På tur ned fra Skjøtingstua.


Søndag 14 januar vart det for Jens Kristian sin del endelig en ordentlig treningstur på ski. Sjøl så snørekjørte jeg og Ruth Kristin frem til nedoverkjøringa mot Roknesvollen og tok oss en velfortjent liten rast der. Etterpå slapp vi hundene en times tid i håp om å finne noe fugl. Arra var borte i skogen mot revollen en lengre stund så hun hadde sikkert funnet seg noe fugl å leke med der nede..... Når Arra kom tilbake så var Zenta blitt borte på motsatt side, og det var bare å begynne å lete. Fant henne i stand, men kom ikke nærmere enn 50 meter unna henne før rypa lettet. Lett fugl idag med andre ord eller kanskje jaget på av andre hundefolk. Men såg ikke noen hundespor der vi gikk, så.... Allikevel en fin tur, og JK tok hele runden opp Heståsdalen på retur.

RK m/Zenta og JK med Arra
På tur mot Roknesvollen over Rugandersvola


Fredag 22.desember skulle vise seg å bli siste jaktdag etter rådyr. Hadde tatt meg fri fra jobb siste arbeidsdag før jul for å jakte på rådyr. Våknet om morgenen til en fortsettelse av stormen som startet dagen før. Usikkert med hensyn på jakt, da det ville bli vanskelig om ikke umulig å høre noe los i slikt vær. Men etter avklaring med Åge Morten og Eiliv bestemte vi oss for å prøve. På tur ut til post kom vi over noen ferske rådyrspor og Rex startet og lose umiddelbart. Etter rask avklaring bestemte vi oss for hvor vi skulle postere ut. Losen startet ganske raskt, men det ble etterhvert klart at Rex hadde fått los på hare istedenfor Rådyr. Eiliv fikk etterhvert inn Rex, og gjorde en større runde i terrenget uten hell. Så dette bilde av Åge Morten og en bløt Rex får bli avsluttingen på Rådyrjakta 2006. PS: Det ble ikke jakt 23.desember da været bare fortsatte med storm og vannrett regn.

Ett år til neste gang
Åge Morten med Rex


Lørdag 02.12.06 jakta jeg sammen med Åge Morten og Einar Myhr i skogen på gården til Einar. Vi lyktes ikke i det først drevet, men Åge Morten fikk skutt etter en rev. I det neste drevet hadde såvidt losen startet før geit og kje kom imot posten min. Endelig fikk jeg en sjanse til skudd, og skjøt kje'et på bortimot 100 meter. Vi hadde blitt enige på forhånd om å spare geiter, så det lot jeg få gå.
Søndag 03.12.06 ble det til Jens Kristian' s store glede endelig en tur etter skogsfugl igjen. Begge hundene hadde ikke vært ute på en stund så det var også på tide. Vi hadde med oss kompisen til JK, Petter Brøndbo Wettre idag også, som måtte få oppleve gode jakthunder. På starten av dagen var det frost i bakken og litt knekkebrød føre, så fuglene var lett, og ville ikke trykke for hundene. Etter å ha tatt en lengre rast med bål og grilling av brødskiver så ble forholdene bedre for hundene. I den første situasjonen stod Zenta på en orrhane og den lettet etter at reisningsordre ble gitt til Zenta. Men det ble for tett skog for oss skytterne. I neste situasjon så såg Petter tiuren flyge av gårde og Zenta løste ut. Så stod hun igjen(på sete trodde jeg) og plutselig lettet røya. Den fløy rett på Jens Kristian som fikk felt den med ett perfekt skudd. En fin tur begge dagene, og ei velykket helg for oss begge :-)

Årets første
Stolt jeger etter mange timers postering i år.

Godt skutt på 8 meters hold
Jens Kristian's første storfugl. Skutt for Zenta


Lørdag 25.november jakta jeg sammen med Eiliv, Åge Morten, Nils Tore og Kristian. Vi skulle prøve oss i området rundt Migen. Etter rundt en halvtimes tid så fikk Rex los og denne gangen på geit med to kje. Vi fikk skutt det ene kjeet og losen fortsatte etter geita i enda ett par timer uten at vi lyktes.
Søndagen var det bare jeg, Åge Morten og Eiliv som jaktet. Også denne dagen ved Migen. Vi posterte ut inntil 3 ganger på ulike poster, og gikk gjennom ett større område denne dagen. Men vi var ikke i det hele tatt borti spor av rådyr. Det må alikevel nemnes at jeg er meget imponert over Åge Morten sine hunder(Nelle og Rex)som har en meget god egenskap til å gå ut i søk og finne rådyrspor selv om det ikke er sporsnø.

Snart kveld
Ett fornøyd jaktlag


Søndag 19.november jakta jeg sammen med Eiliv, Åge Morten, og Jens Kristian. På grunn av vindenretningen i terrenget gikk hundfører Åge Morten ut sammen med alle postene. Etter en liten halvtime kom Nelle over ferske spor og losen startet på. To dyr løp oppover mot min post, men ombestemte seg og passerte posten til både Eiliv og Jens Kristian som satt litt lengre ned. Enten var det for mye skog imellom eller for langt hold til at de kunne sette på skudd. Imellomtida hadde Åge Morten plassert seg ved dyras utgangspunkt som viste seg å være et smart trekk. Losen hadde ikke vart i lengre en en halv time så smalt det to skudd fra Åge Morten som resulterte i double på rådyr.

Fornøyde gutter
Joar, Åge Morten m/Nelle, Jens Kristian og Eiliv


Lørdag jakta jeg sammen med Eiliv, Åge Morten, Tore og Lars ved Bjørnang. Vi kom over ferske spor på tur ut på post, og bestemte oss for å sette på dreveren Nelle. Etter å ha postert ut og slepte på Nelle, gikk det kort tid før vi fikk los. Losen gikk på flere dyr. Etter en times los fikk Eiliv ett kje ved posten som stoppet opp lenge nok til at han fikk skutt. Nelle fortsatte losen etter resten av dyra og hold det gående i over to timer. Men disse dyra gikk ut av terrenget.
Søndag prøvde jeg og Eiliv oss på nytt i samme terreng. Vi hadde lånt Nelle av Åge Morten og jeg fikk æren av å gå med henne. Etter en halv times tid fant vi ferske spor og Nelle starten en forsiktig los. Ei enslig geit passerte posten min på ca 60 meter, men ville ikke stoppe. Nelle fortsatte losen denne gangen nedover i terrenget. Vi posterte om og fikk losen nært oss, men ikke nært nok til å se dyr. Helga ble vellykket, og nå håper vi på sporsnø.

Eiliv og Åge Morten ved felt kje
Skytter Eiliv og hundeier Åge Morten


Rådyrjakt både lørdag og søndag. Lørdag jakta jeg sammen med Kjell, Eiliv og Åge Morten ved Bjørnang. Etter å ha kommet over ferske spor, og slapp hunden så hadde vi los i nærmere 3 timer. Rådyret var nær alle postene, men ville ikke ut av skogen. Tilslutt gikk det høyt og vi posterte om. Men vi lyktes allikevel ikke.
Søndag jakta jeg i Markabygda sammen med Kjell, Lars, Per Arild, Arnt og "kokken". Heller ikke idag lyktes vi. Hadde los etter lunch, men dyra lurte alle postene. Men vi stiller på igjen neste helg og da....

Mot øvre demningstjern
Mye og gjemme seg på


At gåsejakt er spennende er det ingen tvil om. Det ble skumringsjakt etter gås både lørdag og søndag morgen. Denne helga var Oddbjørn Mella med oss i håp om endelig lykkes... Lørdag lyktes vi ikke, da trekkene gikk høyt over og forbi oss. På søndag derimot fikk vi lokket ned gåsa, og fikk de på skuddhold. Det resulterte i fangst for alle sammen. Spesielt stolt var Oddbjørn som endelig lyktes i å skyte gås etter over 100 timer på gåsejakt. Gratulerer og takk for turen.

Oddbjørn's første gås
Oddbjørn og Joar med fangst


På torsdag ettermiddag prøvde vi oss på gåsjakt igjen. Det har vi gjort noen ettermiddager i det siste uten å lykkes. Men vi har vært så nære så nære...Og nok en gang så lykkes JK i å få felt ei kortnebbgås. Skikkelig gåsjeger har han blitt nå altså.

Det blir flere....
Skulle vært flere....

Høre du no?
Fine fugler


Første helga i oktober jakta vi etter storfugl hele helga. Fredags ettermiddag fikk vi 3 timer før mørkets frembrudd. Såg ikke fjæra av fugl, men noe av årsaken kan være værforandring. Det ble sterk vind og litt regn.
Lørdag regnet det fra morgenen av så vi avventet været litt. Det resulterte i jakt halve dagen, men vi fikk alikevel skuddsjanse på Røy begge to, som vi misbrukte. Begge hundene gjorde alikevel en flott innsats tross fuktig terreng. Og i to standsituasjoner, lettet fugelen utenfor skuddhold.
På søndag fikk vi utnyttet store deler av dagen selv om det fortsatt var mye trøndervær. Arra var den beste hunden denne dagen og fikk en orrhane på vingene som JK fikk skremt skikkelig :-) Vi koste oss og hadde flere raster da det var lite fugl å se. Selv om vi fant lite fugl denne helga så er det bare godt å være ute. Takk for turene JK.

Regnfull bekk
Alle bekker små gjør stor å.....


Jens Kristian skjøt ei kortnebbgås på en ettermiddagstur etter storfugl fredag 22.september. På tur ned mot bilen i skumringen gikk det flere gåsetrekk høyt over oss. Men så kom det ett trekk like over tretoppene og JK som hadde ladet med kraftig nok ammo satte to skudd i ei gås. Den klappet sammen umiddelbart og datt ned til bakken gjennom ei furu. Det var en stolt jeger som kunne plukke opp gåsa og legge den i sekken etterpå.

Gåsejegeren
En stolt gåsejeger


Ei praktfull helg i fjellet 16. og 17. september. Vi startet fra Levanger tidlig lørdag morgen med full oppakning for å overnatte i lavvo, samt jakte lørdag og søndag. Vi gikk inn fra Teveldalen mot Stordalen og fant en fin leirplass ved purkbekken etter en par timers marsj. Begge dagene skinte sola fra skyfri himmel, og det ble veldig tørt i terrrenget etterhvert. Lørdag fikk kun jeg en skuddsjanse. Zenta hadde en nydelig stand og reiste 3 ryper presist. Da skjøt jeg årets først double som også ble dagens fangst, ettersom vi ikke fikk flere skuddsjanser denne dagen. På kvelden ble det bålkos og masse jaktprat. Bilder fra turen.

Vi vandrer med freidig mot
Jens Kristian, Arra og Zenta med full oppakning.

Double
Double

Bål
Bålkos

Søndagen ble like flott og enda varmere. Etter å ha spist en bedre frokost med egg og bacon ble turen lagt litt høyere idag i håp om å finne mere ryper. Før middagsrasten hadde vi ikke sett fjæra av fugl og det var så varmt i fjellet at Joar gikk bare i shorts. Han tok seg også et bad i tritjønna på en høyde av ca 800 m.o.h. I løpet av ettermiddagen fant vi 2 kull. Jens Kristian fikk skutt i den ene situasjonen og felte 2 ryper. I neste situasjon skjøt vi begge på samme rypa og felte den. Selv om det var lite ryper å finne i fjellet denne helga hadde vi en flott og opplevelsesrik tur. Temperaturen var også nede i 3 gr. på natta og det var stjerneklar himmel. Takk for en flott tur

Endelig...
Lykkelig jeger med 2 ryper i samme oppflukt.

Rast
Arra

Kaldt, men godt
Joar bader i tritjønna


Tradisjonen tro ble det jaktstart 10.september på Dalvola. Vi startet grytidlig fra Levanger og var allerede ute i terrenget kl syv om morgenen. Jeg og Jens Kristian var så heldige og ha med oss Kjell Heggelund som hundefører denne dagen. Han stilte med Riff som forøvrig er VK hund. Totalt var vi ute i terrenget i 14 timer og unngikk regn. I løpet av denne tiden var vi i kontakt med noen fugl, men kun ett kull. Vi hadde flere fine situasjoner hvor alle fikk skutt rype. Under pausen midt på dagen gløttet også sola frem en liten stund, men alikevel hadde vi en uforglemmelig tur. Bilder fra turen.

Gutta i røyken
Kjell og Jens Kristian ordnet bål i pausen

Flink hund
Zenta apporterer

Lagopus lagopus
Dagens fangst


1.pinsedag tok vi turen opp mot toppen av Hårskallen. På turen oppover fikk vi et kraftig regnvær og vind, samt at skodda la seg tjukk over skalltoppen. Så vi droppet å gå helt på toppen, og gikk i lesiden på tur ned igjen. Deretter dro vi ned til Tomtvannet og fyrte bål, og koste oss med nydelig mat samt nybakt sjokoladekake. Jens Kristian prøvde seg på å fiske uten hell, og vi endte opp med å kaste "flyndre" isteden.


Jk og Rk kaster "flyndre"


Palmesøndag og skitur på Skjøtingen. Tok turen opp til hytta på Lauvøya idag. Ruth Kristin og venninna Ida koste seg i solveggen på hytta med spill, mens Jens Kristian skjøt med luftgevær på "blink". Jeg og JK tok med oss hundene på en par timers tur rundt på Skjøtingen i ett nydelig påskevær.


Hårskallen i bakgrunn


Ida og Ruth Kristin


Hytta vår på lavøya


Jens Kristian gikk Storlienrennet fra Storlien til Meråker idag (36 km), på tiden 3t og 57min. Vi snørekjørte med hundene ifra Kopperå og opp til Fjergen for å heie på han ved matstasjonen etter 24 km. JK plagdes med bakglatte ski hele veien, men det tok alikevel ikke motet fra han.


Ved matstasjon på Fjergen


Like etter målpassering


Fra Storlien til Kopperå på ski i ett aldeles nydelig vinterfjell(26.03.06) Idag gikk jeg og ungan sammen med pappa fra Sverige til Norge, en tur på 33km på ski. Det skulle ifølge Storlirenn komiteen være ferdig oppkjørte løyper, men det må ha vært ifjor. Vi startet kl 13 og med en par raster underveis så var vi nede i kopperå kl 1830. Vi måtte selv brøyte løyper, men det var alikevel veldig bra skiføre med noen fokkskavler. Dagen startet med sol og litt vind, men det ble overskyet etterhvert og vinden økte på. I en nedoverkjøring så tok Zenta stand på rype rett foran føttene på RK så hun falt. Etter å ha kommet seg på beina fikk jeg gitt Zenta reisningsordre og RK fikk sett rype for første gang i levende tilstand. Den fløy like over hode hennes.


Ruth Kristin og Jens Kristian med Skurdalssjøen i bakgrunn.

Vi måtte ta en liten rast på fjergen etter 25 km. Det var godt både for folk og dyr. Herfra hadde vi 8 km igjen i flott skispor.


Rast på fjergen etter 25 km
Ruth Kristin ved bekk


Full fart i sporet


For det meste pent vær i fjellet idag(19.03.06). Gikk rundløypa over Rugandersvola ned til Roknesvollen og opp Heståsdalen. Hundene snørekjørte hele veien. Vi rastet i nydelig solskinn og kjenner godt at solen varmer nå.


Høyeste punktet over Rugandersløypa


Regn og sludd (+2gr) i fjellet idag(18.03.06). Jens Kristian prøvde nyinnkjøpte ski og jeg snørekjørte med begge hundene innover heståsdalen. Pappa var også med for en treningstur da han og Jens Kristian trener til Storlienrennet 2.april. Vi tok en velfortjent rast i gapahuken og koste oss med te, kaffe og matpakke.


Rast i gapahuk

Ruth Kristin er som oftest på Valum å rir mens vi andre er på fjellet.


Solfrid og Ruth Kristin på Party


Det var en fenomenal helg i fjellet for familie utflukt og trening av hunder. Jens Kristian Snørekjørte med Arra fra Lundsbustaden til Skjøtingstua tur retur to ganger på søndag. Han tok en times pause imellom de to øktene og var da innom oss som hadde slått leir ca halveis. Totalt ble dette en tur på 26 km. Se bilde av Arra og Jens Kristian i fart.


Jens Kristian og Arra  

Men Zenta var også med på tur. Ruth Kristin snørekjørte med henne og etterpå så ble det rast og begge hundene ble pakket godt inn...


Arra og ZentaTil toppen